Ingyenes szállítás 11 990 Ft-tól

Hogyan sakkozzunk I.

Hogyan „fordítsuk meg” helyesen a sakktáblát?

A játszma kezdetén úgy helyezzük el a sakktáblát, hogy mindkét játékosnak a jobb alsó sarokban legyen a fehér színű mező.

A sakkfigurák helyes felállítása

Ezután a sakkfigurákat elrendezzük az első és a második, illetve a hetedik és a nyolcadik sorban. A második és a hetedik sorban mindig a gyalogok állnak.

Az első és a nyolcadik sorban a bástyák kerülnek a sarokmezőkre, mellettük a huszárok állnak, utánuk a futók következnek, majd a vezér, aki mindig a saját színével megegyező mezőre kerül (fehér vezér fehér mezőre, fekete vezér fekete mezőre) és végül jön a király.

A leggyakoribb hiba általában a vezér és a király pozíciójának felcserélése.

Hogy mozognak a sakkfigurák?

Hogy lép a huszár?

A huszárok teljesen más módon mozognak, mint a többi bábu – „L“ betűt formázva. Vagy azt is mondhatnánk, hogy egy mezőt egyenesen és egyet átlósan. Ugyanakkor a huszárok az egyetlen figurák, amelyek átléphetik a saját, valamint az ellenfél bábjait is.

Általában a huszár menetmódja a legnehezebb, ezért érdemes ezzel a figurával kezdeni a tanulást.

Érdekességnek számít, hogy a fehér mezőről a huszár csak a fekete mezőre tud ugrani és fordítva.

Hogy lép a futó?

A futó tetszőleges számú mezőt léphet, de csak átlósan. Mindkét futó a saját (fehér vagy fekete) színű kezdőmezőjéről indul, és az egész játszma során ezen a színen kell maradnia.

Fehér- vagy feketemezős futóknak is hívjuk őket. A futók együttműködése nagyon jó, mivel közösen egyaránt fedezik a fehér és fekete mezőket.

Hogy lép a bástya?

A bástya annyi mezőt lép amennyit csak akar, de kizárólag előre, hátra és oldalirányba. A bástyákat „nehéz“ figuráknak is nevezzük, és ha egymást védik, erejük növekszik.

Hogy lép a vezér?

A vezér a játszma legerősebb bábuja. Bármelyik irányba mozoghat – előre, hátra, oldalra, vagy átlósan – mindaddig, amíg egy másik figura nem áll útjában.

Az ellenfél figurájának kiütése után az elfoglalt mezőn marad. Leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy a vezér egyesíti a futó és a bástya menetmódját.

Hogy lép a király?

A király a legfontosabb bábu, viszont az egyik leggyengébb. Csak egy mezőt léphet bármelyik irányba. Soha nem léphet sakkba (ahol leüthetnék). Ha a királyt egy másik bábu támadja, azt „sakk“-nak nevezzük.

Hogy lép a gyalog?

A gyalogok különlegesek, mivel más irányba lépnek, mint ahogy ütnek: előre lépnek, de átlósan ütnek. A gyalogok csak egy mezőt léphetnek előre, kivéve az első lépést, amikor két mezőt is megtehetnek.

A gyalogok csak átlósan előre üthetnek. Soha nem léphetnek vagy üthetnek más bábukat hátrafelé. Ha egy másik bábu áll közvetlen a gyalog előtt, a gyalog nem tud továbblépni sem kiütni azt.

Sakk-készletek

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.