Ingyenes szállítás 11 990 Ft-tól

Mi történik, ha egy sakkozó "időre bukik"

Arról, hogy miért fontosak a sakkórák, vagy akár arról, hogy mit jelent, ha egy sakkozó "elbukik".

Képzeljünk el két sakkozót, akik a reggeli kávé után kezet fognak, megteszik az első lépést és a partit... nem sokkal éjfél előtt fejezik be! Valahogy így nézhetett ki Howard Staunton és Pierre St. Amant mérkőzése 1843-ban.

¿Es-Cierto-que-Alekhine-Perdio-su-Titulo-de-Campeon-por-Culpa-del-Alcohol-1

A 19. század közepétől kezdődtek a sakkjátszmák lerövidítésére irányuló törekvések. Az első sakkórák olyanok voltak, mint a homokórák, amelyek szerint az időt túllépő játékos nem veszített, hanem - pénzbüntetést kellett fizetnie!

Később, 1880-tól kezdték használni a mechanikus órákat, amelyek a ma is ismert analóg órák előfutárai voltak.

A sakkórát a játszma elején úgy állítják be, hogy amikor elindítják, elkezdi visszaszámolni az egyik játékos idejét. Amikor világos megteszi első lépését, megnyomja a gombot az óra saját oldalán, az ő ideje megáll, viszont az ellenfél ideje elindul.

Ő húz, megnyomja a gombot, és újra elindítja ellenfele idejét. És így megy ez egészen a játszma végéig. Az időlimit bevezetésével mindkét játékos számára sikerült elérni, hogy egy sakkjátszma ne tartson aránytalanul sokáig (pl. 14 órát, mint a fenti 1843-as játszma), és hogy a játszma befejezésének egy új módja kerüljön bevezetésre - az időlimit túllépése.

Ha egy sakkozó azt mondja, hogy "elbukott" vagy "időre" vesztett, az annyit jelent, hogy azért vesztett, mert túllépte az időlimitet.

1f1b1b4ef011d84e906ae8feb0d22531_XL

A korábbi születésű sakkozók bizonyára emlékeznek a Jantar analóg órára, egy ikonikus fehér órára, fekete "gombokkal", amelynek mindkét számlapja fölött egy kis piros zászló volt.

Ez az időkorlát vége felé könyörtelenül emelkedett és emelkedett és emelkedett... amíg a percmutató szabadesésre nem kényszerítette, rövid időre megremegett, majd elhallgatott. Ekkor jött legtöbbször az ellenfél hagyományos kiáltása: "Elbukott!". Ez pedig a játék szomorú végét jelentette számodra – „időre” vesztettél.

Az első digitális sakkóra 1970-ben látott napvilágot, amikor a Cornell Egyetem egyik diákja feltalálta. Ez megváltoztatta a sakkjátékot.

Tekintsétek meg a digitális vagy analóg sakkórákat.

Niki Vrbová, női FIDE bajnok


Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.