Ingyenes szállítás 11 990 Ft-tól

Alapelvek a sakk végjátékokban

A végjáték alapelvei

A középjátékban a bábuk cseréje után az állás teljesen más jelleget ölt, ahol általában más szabályok és elvek érvényesülnek. A mai blogban 6 olyan elvet mutatunk be, amelyek segítenek a végjátékok megértésben.

Király, mint aktív támadó figura

A végjátékokban sokkal kevesebb bábu van, mint a középjátékokban, így a király támadó bábuként működik. A végjátékban igyekszünk a királyt aktívan bevonni a játékba, az ellenfél gyenge pontjait támadva vagy a táblán lévő más bábukkal együttműködve.

Nézzük meg ezt a futó végjátékot. Sötétnek egy gyaloggal több van, de a g8-on álló király messze van a harctól. Fehér a királyát felhasználva és a b5-ös gyengeséget támadva könnyedén megnyeri a játszmát.

1_2

Ha azonban a sötét királya egy kicsit korábban bekapcsolódott volna a játékba, lett volna ideje fedezni a b5-ös gyengeséget, és a játszma döntetlennel végződött volna.

2_3

Próbáld meg elvágni az ellenfeled királyát.

Egy másik jó tanács, hogy próbáld meg távol tartani az ellenfél királyát a központtól, vagy korlátozni a mozgását néhány lépésre. Nézzünk egy példát a tisztább megértés érdekében.

3_2

Ebben az állásban a sötét is a végjátékok alapelveit szeretné követni - a király bevonása a küzdelembe. A fehér azonban mozgásban van, és csak egy módja van arra, hogy meghiúsítsa a sötét tervét. Mi a legjobb lépés a fehér számára?

4_3

Az egyetlen lépés, amivel megnyerhetjük az állást, a Vh6! A sötét királya nagyon hosszú időre blokkolva van, míg a fehér javíthat a királya pozícióján és támadhatja a sötét gyengeségeit.

Támadja az ellenfél gyenge pontjait

Ahogy az előző példákban is volt, a király játékba való bevonása mellett fel kell ismerni az ellenfél táborának gyenge pontjait, és megpróbálni azokat minél gyorsabban megtámadni. Fontos, hogy a végjátékban megmaradt összes bábuval támadjuk a gyenge pontokat, hogy az ellenfél ne tudja megtámadni a mieinkket.

Ha anyagi előnye van, cseréljen darabokat

Ha sikerül anyagi fölényt szereznünk, a legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha minél több bábut cserélünk, és gyorsan a végjátékba lépünk. Minél kevesebb bábu van a táblán, annál könnyebb az anyagi előny megszerzéséhez szükséges pozíció.

Próbálj meg szabad gyalogokat létrehozni

Sok végjátékban erős terv, ha megpróbálunk egy olyan szabad gyalogot létrehozni, amely arra kényszeríti az ellenfelet, hogy figyelmét arra irányítsa, amerre mi akarjuk, vagy teljesen eldöntse a játszmát. Nézzünk egy egyszerű példát.

5_3

A fehérnek gyalogfölénye van a vezérszárnyon, míg a sötétnek gyalogfölénye van a királyszárnyon. Fehér előnye az, hogy gyorsabban tud egy szabad gyalogot létrehozni, ami eléggé lefoglalja a sötét királyt ahhoz, hogy a fehér király begyűjtse a többi gyalogot.

6_3

A helyzet néhány lépés után így nézhet ki. A sötét királyának gondoskodnia kellett egy szabad gyalogról, és a fehérnek egyszerű terve van arra, hogy a fekete gyalogokat a királyszárnyon összegyűjtse, és egyszerűen megnyerje a játszmát.

Számolja meg a konkrét variációkat

A végjátékokban ritkán hagyatkozhatsz az intuícióra, mert ezek pontos és hosszú számolást igényelnek. Lényeges, hogy pontosak legyünk, és ne húzunk addig, amíg nem vagyunk biztosak a teljes számításban. Ha a lehető legpontosabbá akarjuk tenni a számításainkat, akkor szükséges az elméleti végjátékok tanulmányozása is, ami megkönnyíti a tervek vagy az elméleti döntetlenek felismerését. 

Mivel a végjátékok ritkán kerülhetők el, elengedhetetlen, hogy az alapvető végződések elsajátítását beépítsük az edzéstervünkbe. Ajánljuk a végjátékokról szóló könyveket, amelyek mindenképpen javítják sakkismeretedet.

Szerző:Stella Sáňková, a FIDE női sakkbajnoka


Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.