Ingyenes szállítás 11 990 Ft-tól

Különleges lépések a sakkban

A klasszikus és hétköznapi lépések mellett a sakkban is vannak varázslatos pillanatok - szokatlan és érdekes lépések. Nézzük meg őket együtt, és magyarázzuk el mindegyiknek a történetét.

Gyaloggal 2 mezőt előre

Normális esetben a gyalogot egy mezővel előrébb helyezzük, egy kivétellel - amikor a gyalog alapállásban van a második (fehér oldalon) vagy a hetedik (fekete oldalon) soron. Csak ekkor lehet a gyalogot 2 mezőt mozgatni, utána már csak egy mezőt lépünk.

Sáncolás

Egy másik szokatlan lépés a sáncolás. Megszoktuk, hogy a király minden oldalra egy mezőt mozog, de ebben az esetben kettőt lép a király- vagy a királynőoldalon.

1

A szicíliai védelem megnyitásából vett példában volt egy olyan pillanat, amikor fehér inkább a vezérszárnyon (hosszú sánc), fekete pedig a királyszárnyon (rövid sánc) várakozik.

2

Tehát a király, kivételesen ebben az esetben, két mezőt lépett, és ugyanakkor cserélt a bástyával. Ennek azonban az a feltétele, hogy a sáncolás mind a király, mind a bástya számára a legelső lépés legyen a játékban, és ilyen varázslatot csak egyszer lehet végrehajtani.

Egyáltalán, mire jó a sáncolás? Egyszerű - megvédjük a legfontosabb bábunkat, és a tábla közepén visszahúzzuk a fő akciótól. Ezzel megnehezítjük az ellenfél támadását, és bónuszként játékba hozzuk a bástyát, amely a játék kezdete óta szomorúan várakozik a sarokban.

Egy gyalog átalakulása

Mi történik azzal a gyaloggal, amelyik végig járja az egész táblát, és az utolsó sorban köt ki? Szégyen lenne, ha csak ott maradna állva, vagy kénytelen lenne egyszerűen elsétálni. Ezért az utolsó sorba - fehérnél a nyolcadik, feketénél az első sorba - sikeresen feljutó gyalogból bármilyen bábu lesz (kivéve a királyt, abból mindig csak egy van:) ).

3

A gyalogok készen állnak arra, hogy az utolsó sorba lépjenek, és varázslatos módon erősebb bábuvá alakuljanak át. Mivé fogjuk őket átalakítani?

4

Mindig rajtunk múlik, bármilyen figurát választhatunk, ami a játékunkhoz illik. Leggyakrabban a királynőt választjuk, mert ő a legerősebb figura a táblán.

En passant vagy "Menet közbeni ütés"

Ez a különleges mozdulat talán a legérdekesebb. Az "en passant" szó a francia nyelvből származik, amit úgy lehet fordítani, hogy "útközben". Az elhaladás csak olyan gyalogok esetében működik, amelyek már megtettek egy másik speciális lépést - 2 mezőt a második vagy a hetedik sorból. Illusztráljuk ezt egy példával:

5

Ebben a végjátékban fehér úgy dönt, hogy gyalogját e2-ről e4-re mozgatja, 2 mezőt.

 

6

Csak most van esélye ennek a gyalognak az elvételére - dxe3-at kell játszania.

7

Ez olyan csoda, mintha az e2-ről induló gyalog nem két mezőt lépett volna, hanem csak egyet - e3-ra. Emellett a fekete gyalog kidobná azt a gyalogot, és az állás pontosan úgy nézne ki, mint a fenti képen.

Ahhoz, hogy ez a lenyűgöző lépés lehetséges legyen, az ellenfél gyalogjának egyszerre két mezőt kell lépnie alapállásból; a mi gyalogunknak az ötödik (ha fehérek vagyunk) vagy a negyedik (ha feketék vagyunk) rangon kell állnia. Az en passant-t ki kell húzni, amint ellenfelünk két mezőt lép a gyalogjával, mert a következő lépésre már nem érvényes.

További ilyen érdekes tényeket olvashatsz a sakkkönyvekben, vagy javasoljuk, hogy nézd meg a gyerekeknek alkalmas sakkjátékokat.

Szerző:Stella Sáňková, a FIDE női sakkbajnoka


Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.