Ingyenes szállítás 11 990 Ft-tól

A középjáték alapelvei

A középjáték alapelvei

Egy sikeres sakkjátszma szempontjából elengedhetetlen a megnyitások alapelveinek betartása, de ugyanilyen fontos a középjáték szabályainak betartása is. Ebben a blogban 6 alapelvet mutatunk be, melyek segítségével a középjátékot fejleszthetitek.

Irányítsuk a centrumot

Akár a megnyitásról, akár a középjátékról vagy a végjátékról van szó, a centrum a siker kulcsa, és mindig is az lesz. A legtöbbször, aki a centrumot uralja, az az egész sakktáblán fölényben van.

Az összes bábu fejlesztésével, csatlakoztassuk a bástyákat

Már a megnyitásban fontos, hogy a bábukat a centrum felé próbáljuk fejleszteni. Az ideális az, ha minél előbb sáncolunk, fejlesszük az összes bábut, és így csatlakoztatjuk a bástyákat. A könnyű bábukat (huszárok és futók) aktívan a centrum felé akarjuk fejleszteni, a nehéz bábuk - a bástyák - esetében pedig az oszlopok megnyitására törekszünk.

Keressünk aktív mezőket a bábuk számára

Minden bábu olyan aktív mezőkre vágyik, ahol a lehető legtöbbet tudnak segíteni a többi bábunak. Amikor nem tudjuk, hogy mit lépjünk, igyekszünk azon a bábun javítani, amelyik a legrosszabbul játszik.

Ne gyengítsük a királyt

Egy korábbi blogban már megtanultuk, hogy a megnyitásban nagyon fontos a sáncolás. A középjátékban azonban vigyáznunk kell, hogy ne gyengítsük feleslegesen a királyt azzal, hogy az előtte lévő gyalogokkal húzunk. Ha a királyt a bábuk nem tudják megvédeni, akkor ezt a gyalogoknak kell megtenni. 

1_3

A gyalogok tökéletesen védik a fehér királyt, és amint elkezdjük őket mozgatni, sötét számára könnyebb lesz a támadás.

Csak akkor cseréljünk bábukat, ha ez nekünk felel meg, nem az ellenfélnek

Nem minden csere jó, ezért mindig győződjünk meg arról, hogy a csere nekünk és nem az ellenfelünknek felel meg, mielőtt egy gyalogot vagy egy bábut kicserélnénk. A pozíció típusa is meghatározza, hogy érdemes-e cserélni vagy sem - ezért célszerű sok erős játékos játszmáját tanulmányozni, hogy megtanuljuk, mikor és hogyan cseréljünk bábukat. Vegyünk egy egyszerű példát.

2_1

Világos nagyszerű huszárja az f5-ön, amely több mezőt is irányít sötét táborában, biztosan nem akarja, hogy elcseréljék egy rossz és inaktív futóra az e7-en. Ez a csere nagyon boldoggá tenné sötétet, ezért világos inkább megtartja a nagyszerű huszárt a sakktáblán.

Figyeljünk a gyengeségekre

A gyengeség szó alatt általában egy gyenge gyalogot értünk, amelyet egy másik gyalog nem tud fedezni. Néha a gyengeség egy elkóborolt bábu, amelyet nehéz megvédeni. Az ilyen gyengeségeket igyekszünk elkerülni, sőt, ellenkezőleg, igyekszünk az ellenfél számára létrehozni őket.

3_1

Ezen az ábrán világos túl sok gyengeséget hozott létre, amit most már nem fog tudni megvédeni. Pontosan ezt kell elkerülni a középjátékban, hogy ne tegyük könnyebbé az ellenfél végjátékát.

A középjátékkal kapcsolatos további érdekességekért lásd a sakk-könyveket.

Szerző: Stella Sáňková, női FIDE bajnok


Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.