Ingyenes szállítás 11 990 Ft-tól

Különleges lépések a sakkban

A klasszikus és megszokott lépések mellet a sakkban varázslatos pillanatok is vannak – szokatlan és érdekes húzások. Vessünk rájuk együtt egy pillantást, és magyarázzuk el a mögöttük rejlő történeteket.

A gyalog húzása 2 mezővel

Normál körülmények között a gyaloggal egy mezőt lépünk előre, egy kivétellel – amikor a gyalog alaphelyzetben a második (világos felől) vagy a hetedik (sötét felől) sorban van. Csak ebben az esetben lehet a gyaloggal két mezőt lépni, ezután már csak egyet.

Sáncolás

A következő szokatlan lépés a sáncolás. Megszoktuk, hogy a király egy mezőt léphet minden irányba, de ebben az esetben két mezővel mozdul el a királyi vagy a vezéri szárnyon.

1

Ebben az példában a szicíliai védelem megnyitásából keletkezett egy olyan pillanat, amikor világos inkább a vezérszárnyi sáncolást (hosszú sáncolás), sötét pedig inkább a királyszárnyi sáncolást (rövid sáncolás) választja.

2

Ebben az esetben a király kivételesen két mezőt lépett, és ugyanakkor helyet cserélt a bástyával.

Ennek feltétele azonban az, hogy a sáncolás a király és a bástya számára is a játszma legelső lépése, és ezt a fajta varázslatot csak egyszer lehet eljátszani.

Egyáltalán mire jó a sáncolás? Ez egyszerű – védjük a legfontosabb bábunkat és visszavonulunk vele a sakktábla közepén történő fő akciótól.

Ez megnehezíti az ellenfél támadását, bónuszként pedig bástyánkat is beiktatjuk a játszmába, amely kezdettől fogva szomorúan várakozott a sarokban.

Átváltozás

Mi történik azzal a gyaloggal, amely átutazza az egész sakktáblát, és az ellenfél alapsorában köt ki? Kár lenne, ha csak úgy ott maradna, vagy arra kényszerülne, hogy visszaforduljon.

Ezért az a gyalog, amely sikeresen eléri az utolsó sort – tehát a világos a nyolcadik sort, a sötét pedig az első sort, bármelyik tisztre változik (kivéve a királyt, abból mindig csak egy van. 😊)

3

A gyalogok készen állnak arra, hogy az ellenfél alapsorába lépjenek, és csodálatos módon erősebb bábukra változzanak. Mivé változtatjuk őket?

4

Mindig csak rajtunk múlik. Azt a figurát választjuk, amely éppen beleillik a játszmába. Általában a vezért szokás választani, mivel az a legerősebb figura a sakktáblán.

En passant, avagy „menet közben“

Ez a különleges lépés talán a legérdekesebb. Az „en passant“ kifejezés a francia nyelvből származik, amelyet úgy fordíthatunk, hogy „menet közben“.

Csak azon gyalogok esetében működik, amelyek már megtettek egy más fajta különleges lépést – mégpedig, hogy 2 mezőt léptek a második vagy a hetedik sorból. Mutassuk meg egy példán:

5

Ebben a végjátékban világos úgy dönt, hogy gyalogjával e2-ről e4-re húz, tehát 2 mezőt lép.

6

Sötétnek csak most van lehetősége leütni ezt a gyalogot – fxe3-at játszani.

7

Olyan ez, mintha a világos gyalog az e2-ről nem két mezőt lépett volna, hanem csak egyet az e3-ra. A sötét gyalog abban az esetben is kiütötte volna, és a pozíció végül pontosan ugyanúgy nézne ki, mint a fenti képen.

Ahhoz, hogy ezt a lenyűgöző lépést véghez vihessük, ellenfelünk gyalogjának 2 mezőt kell lépnie az alapsorból, saját gyalogunknak pedig az ötödik (világos számára) vagy a negyedik (sötét számára) sorban kell lennie.

Az en passant ütést csakis közvetlen azután hajthatjuk végre, hogy ellenfelünk két mezővel előretolja gyalogját, mivel a következő lépésben ez már nem lehetséges.

Több hasonló érdekességet, például a sakk-könyvekben olvashattok, de javasoljuk a gyerekeknek való sakk-készletek megtekintését is.

Szerző: Stella Sáňková, női FIDE bajnok


Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.