Ingyenes szállítás 11 990 Ft-tól

Hogy adjunk mattot vezérrel

A sakk alapjai közül, az egyik elsőként tanulandó, a mattadás vezérrel. Ez a leggyakoribb mattolás játszmáinkban. Nézzük meg együtt, hogyan kell ezt csinálni.

Mattadások vezérrel

A vezérmatt folyamán igyekszünk az ellenfél királyát a sakktábla egyik sarkába vagy szélére kényszeríteni, ahol később saját királyunk segítségével készítjük elő a mattadást.

A sakktábla sarkában történő mattadás így néz ki – saját királyunk fedezi a vezért, amely mattolja a sötét királyt.

1

A tábla szélén az első vagy a nyolcadik sorban, valamint az a vagy a h-oszlopban adhatunk mattot a királynak.

Ebben az esetben a világos vezért, amely mattot ad, ismét saját királya védi.

2

Ennél a mattadásnál a vezér önálló – a világos király védelme nélkül mattol. A világos király azonban korlátozza a sötét király menekülési lehetőségeit.

3 

Hogy állíthatunk egy ilyen mattoló csapdát?

Fontos észben tartani ezt a 3 lépést:

  1. Saját vezérünkkel az ellenfél királyát a sakktábla sarkába kényszerítjük.
  2. Vezérünk segítségével az ellenfél királyát a sarokban tartjuk.
  3. Saját királyunkkal megközelítjük az ellenfél királyát, és mattolunk.

Első lépés

Elsősorban fokozatosan szűkíteni akarjuk az ellenfél királyának mezőit, hogy minél kevesebb mozgási lehetősége legyen.

Képzeljük el, hogy az ellenfél királya éppen a centrumban van, tehát több húzással a sarokba kell kényszerítenünk.

4_1

Vezérünkkel fokozatosan a tábla szélére szorítjuk a királyt úgy, hogy minden húzásunkkal egyre több mezőt vágunk le területéből. Saját királyunk egyelőre a helyén marad, mivel csak a 3. lépésben fogjuk használni. Kezdjük tehát azzal, hogy saját vezérünket közelebb hozzuk ellenfelünk királyához, ugyanakkor korlátozzuk mozgását. A könnyebb érthetőség kedvéért, a vezér g4-re lép.

5_1

A sötét király most fogságba került egy kisebb téglalap alakú területen, mert a világos vezér egyetlen mozdulattal elvágta a sakktábla felétől. Miután a sötét király d5-re lép, a vezér folytatja a mezők szűkítését, kicsinyítve ezzel a téglalapot és egyben csökkentve a sötét király mozgási lehetőségeit.

6_1

A sötét király fokozatosan kifogy a levegőből, egyre kevesebb lépési lehetősége van. Miután a sötét király c6-ra lép, ismét ugyanúgy folytatjuk.

Megpróbálod kitalálni, hova lépünk a vezérrel, hogy ismét csökkentsük a sötét király mozgási lehetőségeit?

7

Vezér e5-re (vagy akár d4-re). A sötét királynak még kevesebb oxigénje van. És most elárulunk egy titkot – vezérünket alapvetően huszárként használjuk. Vezérünkkel mindig úgy szűkítjük az ellenfél királyának mezőit, mintha huszárral adnánk sakkot, tehát L betű alakban. Hát nem csodálatos a sakk?

8

Addig folytatjuk, amíg sarokba nem szorítjuk a sötét királyt.

9

Az 1. lépést véghez vittük – sarokba szorítottuk a királyt, és már csak egy mezője maradt, hogy lépjen. Vigyázzunk azonban a patthelyzetre, amikor az ellenfél királya nem tudna lépni.

Második és harmadik lépés

A második lépésben fontos, hogy ne mozduljunk a vezérrel, hiszen már teljesítette funkcióját. És mivel a vezér önmagában nem tud mattot adni, itt következik a király bevonása – a 3. lépés.

A királlyal fokozatosan közeledünk saját vezérünkhöz, hogy mattadó hálózatot hozzunk létre.

10

Ezt a hálózatot úgy hozzuk létre, hogy támogatjuk saját vezérünket, hogy a b7-es vagy a b8-as mezőn adhasson mattot. Ehhez azonban el kell juttatnunk királyunkat a megjelölt mezők egyikére.

11

Mivel a c6-os mező van a legközelebb, és a lehető leggyorsabban szeretnénk nyerni, királyunkkal a c6-os mezőre lépünk és a b7-es mezőn adunk mattot.

12

Itt jön a matt, amit a legelső képen láthattunk – a sarokban történő mattadás.

13

Általában a legegyszerűbb sarokba szorítani az ellenfél királyát úgy, hogy mindig csak egy lépésmezője maradjon. A sakktábla szélén történő mattadás legtöbbször egy felmerült pozícióból jön létre. Mutassunk egy példát.

14

Ha a játszma során egy ilyen pozíció keletkezik, nem szükséges sarokba szorítani a sötét királyt. Használhatunk egy másik típusú mattot is – a sakktábla szélén történő mattot. Most 2 lehetőségünk van.

A g5-ös mezőn adhatunk mattot úgy, hogy a király védi a vezérünket, ahogy azt a második képen megtanultuk.

15

A h8-as mezőn is adhatunk mattot. A vezér mattot ad és királyunk segít neki levágni azokat a mezőket, amelyekre a sötét király visszavonulhatna – ahogy a harmadik képen láttuk.

16

Vedd elő a sakktáblát és próbáld ki a különböző pozíciókat és a különféle vezérmatt típusokat. A tanulás legjobb módja, ha magad is kipróbálod. :)

Végezetül egy kis tesztet készítettünk számodra két pozícióval, ahol leellenőrizheted, hogy helyesen értetted-e meg a mattoló csapda létrehozását.

1. teszt: Hogy adhat mattot sötét a lehető leggyorsabban?

diagram1

2. teszt: Hova közeledünk a sötét királlyal, hogy a lehető leggyorsabban nyerjünk:

diagram2

Több hasonló érdekességet, például a sakk-könyvekben olvashatsz, de javasoljuk a sakk-számítógépek megtekintését is, amelyekkel gyakorolhatod a mattadást.

Szerző: Stella Sáňková, női FIDE bajnok


Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.