Ingyenes szállítás 11 990 Ft-tól

A megnyitások alapelvei

A megnyitások alapelvei

A megnyitások minden sakkjátszma fontos szakasza. Bemutatjuk a megnyitások 6 aranyszabályát, amelyek segítenek előnyt szerezni a középjátékban.

Játsszatok a központi gyalogokkal

A megnyitásokban nem kéne megfeledkeznünk a centrumról, a d4, e4, d5 és e5 mezőkről. Aki hamarabb hatalmába keríti a centrumot, annak nagyobb mozgástere lesz a közép-játékban.

1_2

Irányítsátok a figurákat a centrum felé

Nemcsak a gyalogoknak (a közfelfogás szerint nem tartoznak a figurák közé) kell elfoglalniuk a centrum mezőit, hanem a tiszteknek is. Az összes figurát meg kell próbálni a centrum felé irányítani, nem pedig a sakktábla szélére, ahol valódi értékük alacsonyabb.

2_2

Az f3-on lévő világos huszár a centrum felé tart, sőt, több mezőt ural, mint az a6-on lévő sötét huszár, amely egyetlen mezőt sem irányít a fő centrumban. A világos huszár a játszma későbbi szakaszában erősebbnek bizonyul.

Ne húzzatok többször ugyanazzal a figurával

Ha a megnyitás során már léptünk egy figurával, semmiképpen ne húzzunk vele újra, kivéve, ha ez csere vagy támadás céljából lenne szükséges. Sokkal fontosabb, hogy megpróbáljuk bevonni a többi figurát is a játékba, hogy mind együtt tudjanak dolgozni a középjátékban.

Tisztek > gyalogok

A tiszteknek nagyobb értékük van, mint a gyalogoknak, ezért mindig jobb a tiszteket fejleszteni, vagy javítani rajtuk. Ha egyszer elmozdítunk egy gyalogot, már soha nem tehetjük vissza. Ezért egy gyalog minden lépését alaposan meg kell fontolni.

A királyt biztonságba kell helyezni

A sáncolás az egyik legfőbb húzás, amely nem hiányozhat a megnyitásból. A királyt a centrumból az egyik sarokba kell húzni, hogy később ne kerüljön veszélybe. A sáncolás következő előnye, hogy az alvó bástya játszmába kerül és megduplázódhat a másikkal.

Ne „kiránduljatok“ a vezérrel

A megnyitásokban a vezérnek a legtöbb esetben a helyén kéne maradnia, és csak a középjáték során kéne bekapcsolódnia a játszmába. A prioritás tehát a könnyű figurák fejlődése (futó és huszár), a centrumért folytatott küzdelem és a király biztonságba helyezése.

Ha betartjátok ezeket az alapelveket a megnyitások során, valamint, ha a gyalogokat és a tiszteket a megfelelő mezőkre helyezitek, akkor sok előnyt szereztek a középjátékban. Ha az ellenfeletek mégis meglep a megnyitásban, és nem tudtok reagálni, feltétlenül jussanak eszetekbe a fentebb említett szabályok, amelyek minden megnyitásra érvényesek.

További érdekességekért tekintsétek meg sakk-könyv kínálatunkat: https://www.sakkuzlet.hu/angol-nyelvu-sakk-konyvek/

Szerző: Stella Sáňková, női FIDE bajnok


Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.