Ingyenes szállítás 11 990 Ft-tól

Hogy adjunk mattot két bástyával

Hogy adjunk mattot két bástyával

Mattot adni két bástyával egyszerű, sőt gyorsabb, mint vezérrel mattolni. Mutassuk meg, hogyan használhatjuk ki két bástyánkat az ellenfél királyának gyors mattolására.

A mattolás módja

Ha két bástyával akarunk mattot adni, igyekszünk fokozatosan szűkíteni az ellenséges király mozgásterét. Ebben az esetben azonban nem használjuk a királyt, egész idő alatt ugyanazon a mezőn maradhat. Lássunk egy példát, ahol bábuink az alaphelyzetben, ellenfelünk királya pedig a tábla közepén áll.

1_1

Az ellenfél királyát a tábla szélére toljuk és fokozatosan szűkítjük a mozgásterét. Kezdjük tehát a Ba4 lépéssel.

2_1

A bástya egyetlen lépéssel elvágta a sötét királyt a sakktábla felétől. Sötét Kd5 húzása után a másik bástyánk segítségével a sötét királyt a nyolcadik sorba toljuk.

3_1

A Bh5 lépés után a téglalap alakú terület kisebb lett, ami annyit jelent, hogy sötét kevesebb mező közül választhat, és a sakktábla szélére tolódik. Hogyan folytatnátok a Kc6 lépés után?

4_2

Ha a Ba6-ra gondoltatok, akkor jól gondoltátok. A sakk segítségével arra kényszerítjük a királyt, hogy visszavonuljon a hetedik sorba, közelebb hozva minket végső célunkhoz.

5_2

A Kb7 lépés után óvatosnak kell lennünk, mivel sötét megtámadta a bástyánkat. Ez az egyetlen pillanat, amikor nem tudjuk folytatni tervünket, és bástyánkkal vissza kell vonulnunk. Fontos, hogy bástyánkkal a lehető legtávolabb vonuljunk vissza a sötét királytól, nehogy újra megtámad minket. A legészszerűbb lépés tehát a Bg6.

6_2

Így hát visszavonulunk a bástyával, és a Kc7 lépés után folytatjuk tervünket.

7_1

Ezzel a sakkal a sötét királyt a nyolcadik sorba kényszerítjük. Mivel kilencedik sor már nem létezik, a sötét királynak el kell fogadnia, hogy a következő húzással mattot kap. Nem számít, merre lép a sötét király – a mattot a g8-on már nem lehet elkerülni.

8_1

Sakk-matt. Figyeljétek meg, hogy a világos királyra egyáltalán nem volt szükségünk a mattolásnál. A két bástya elég erős ahhoz, hogy segítség nélkül mattoljanak.

Ez a mattolás hasonló a vezér mattolásához bástyával. Az egyetlen különbség, hogy eljön az a pillanat, amikor az ellenfél megtámadja az egyik bástyánkat (mert a bástyák úgy működnek, hogy nem fedezik egymást). Megszakítjuk ellenfelünk királyának mozgásterének szűkítését, és saját bástyánkkal elvonulunk. Ezután viszont folytatjuk a térszűkítést, amíg az ellenfél királyát a sakktábla szélére nem toljuk, ahol aztán mattot adunk.

Gyakorlásképpen bemutatunk 3 olyan pozíciót, amelyekkel gyakorolhatjátok a mattadást két bástyával.

Hogyan nyerhet a soron levő sötét a leggyorsabban?

9_1

Hogyan lehet a bástyákkal a lehető leggyorsabban mattolni?

10_1

Mit tegyünk, ha a sötét bástyák így fedik egymást?

11_1

Több hasonló érdekességet, például a sakk-könyvekben olvashattok, de javasoljuk a sakk-számítógépek megtekintését is, amelyekkel gyakorolhatjátok a mattadást.

Szerző: Stella Sáňková, női FIDE bajnok


Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.